Siirry pääsisältöön

Jätevirroista arvonnousua Satakuntaan hanke lyhyesti



Hyödyntämällä alueen yhdyskuntajätteen ja muiden jätejakeiden jatkojalostusta voidaan synnyttää uutta liiketoimintaa. Hankkeen aikana selvitetään erilaisia mahdollisuuksia ja toteutustapoja uuden modernin liiketoiminnan synnyttämiseen, hyödyntämään niin Rauman alueen kuin koko Satakunnan jätevirtoja. Tiettyjen jätejakeiden osalta synnytettävä palvelu on hyödynnettävissä Satakunnan maakuntaa laajemmallakin alueella, tarjoten alueellisia hyötyjä Raumalle.



Hankkeen aikana selvitetään ne jätevirtakokonaisuudet ja niiden sisältämät fraktiot, joiden varaan voidaan synnyttää uutta yritystoimintaa. Hankkeen päätyttyä on valmius jatkaa päätöksentekovaiheeseen uusien toimintamallien käyttöönotosta alueella ja uuden liiketoiminnan synnyttämisestä tutkittujen jätevirtojen hyötykäytön pohjalle. Hankkeessa on tavoitteena synnyttää valmis ehdotus liiketoimintamalliksi, jolla valmisteltua liiketoimintaa voidaan käynnistää.

Hankkeen toimenpiteet on jaettu yhdeksään toisiaan tukevaan ja täydentävään toimenpidekokonaisuuteen. Näiden avulla kartoitetaan nykytilanne sekä luodaan toimintamalli ja suunnitelma jatkon toteutukselle. Näitä toimenpiteitä ovat mm. jätevirtojen määrien ja sisältöjen määrittely, jätejakeiden erottelun toteutuksen ja tarvittavien laiteinvestointien kartoitus sekä niiden jatkojalostusmahdollisuuksien kartoitus ja jätejakeiden hyödyntämisen kannattavuuslaskelmat.

Hankkeen tuloksena on lyhyellä aikavälillä ratkaisumalleja jätteiden parempaan hyödyntämiseen. Hankkeen avulla voidaan käynnistää sarja asioita jotka johtavat alueellisen toiminnan aloittamiseen jätteiden käsittelyn kehittämiseksi. Pidemmällä aikavälillä hankkeesta seuraa positiivisia vaikutuksia materiaalien paremman hyödyntämisen kautta,jolloin myös alueen päästöt vähenevät. Hankkeen tuotosten avulla voidaan synnyttää uutta liiketoimintaa, joka tarjoaa alueelle uusia työpaikkoja ja uutta toimeliaisuutta. Myös hankkeen avulla synnytettävän yritystoiminnan tuoma imagohyöty on merkittävä.
Hanke synnyttää uusia ekoinnovaatiota, edistää alueen kiertotalousosaamista ja kehittää yhteistyömalleja julkisen sektorin ja eri toimialoilta olevien yritysten välille. Hanke osaltaan toteuttaa myös Rauman HINKU-tavoitteita (HINKU = hiilineutraalit kunnat).

Projekti on voimassa 1.4. 2018-30.10.2019. 

Rahoittajina: Satakuntaliitto (EAKR), Rauman kaupunki ja Eurajoen kunta

Projektipäällikkö DI Jaana Suksi p. 0444036301 jaana.suksi@rauma.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Waste to Energy Plant- Filborna KVV1 /Öresundkraft-vierailumme massapolttolaitoksella Ruotsissa

Perjantaina 14.12.2018 vierailimme Helsingborgin modernissa  jätteenpolttolaitoksessa.  Filborna  KVV1 /Öresundkraft on yksi 34 jätteenpolttilaitoksesta Ruotsissa. Tuottaa kaukolämpöä ⅔ (450 GWh/vuosi) ja sähköä ⅓  (125 GWh/v). Ottaa vastaa sekä yhdyskuntajätettä, NCR:ltä että teollisuusjätettä suhteessa 40% /60%. Viikossa tulee noin 50 kuormaa jätettä.  200 000 t lajiteltua jätettä vuodessa kapasiteetti. Polttoainetta tulee 22,5t/h , kuonaa 30 000t/v ja lentotuhkia 7500 t/v sekä nestemäistä kaasukondensaattia 60 000 m3/v. Britanniasta tulee merkittävä määrä jätettä, koska siellä ei ole kaukolämpöverkkoja. Rahaa tulee porttimaksuista (n. 450kruunua/t) sekä sähkön, että kaukolämmön myynnistä.     Laitoshankkeen tausta Maantäyttö kiellettiin Ruotsissa 2002. Paikallinen jäte kuljetettiin muihin laitoksiin. Silloinen alueen lämpölaitos oli 30 vuotta vanha. Haluttiin turvata Helsinborgin lämmön ja sähkön tuotanto tulevaisuudessa. Uusi laitos lisäisi joustavuutta käyttää va

Kuinka tehdä elmukelmun korvaavia kestokäyttöisiä vahakangaskääreitä ja -pusseja elintarvikkeita suojaamaan

Innostuin testaamaan kuinka tehdä elmukelmun korvaavia uudelleen käytettäviä kangaskääreitä. Ja oli helppoa ja kivaa näitä tehdä! Näin idean TV:ssä.  Siitä sitten googlettamaan ja ohjeet löytyivät helposti, jopa videoklippiä kuinka näitä valmistetaan. Mehiläisvahalla päällystetään kangaspaloja, joita voi kääriä elintarvikkeiden ympärille jääkaappisäilytyksessä, kuljetuksessa ym. elmukelmun tapaan. Näitä kääreitä voi huuhdella käytön jälkeen. Ne ovat myös antibakteriaalisia eli suojelevat hyvin elintarvikkeita. Ja ei tarvitse tapella sen jokapaikkaan tarttuvan elmukelmun kanssa:). Ohjeet tässä, tämä YLEn sivulta, löytyy myös hyvä video (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/26/vaihda-kertakayttomuovi-kestavaan-mehilaisvahaliinaan) Laita voipaperi kuumuutta kestävälle pinnalle, esimerkiksi puiselle leikkuulaudalle. Levitä kangas voipaperin päälle. Silitä kangas, niin että siitä tulee sileä ja hieno. Raasta mehiläisvaha pieniksi paloiksi ja sijoita palat tasaisin väl

Jätteiden yö Raumalla Hevossuolla 8.6. perjantaina, hankkeeni myös siellä esillä

Tervetuloa vierailemaan  Jätteiden yö-tapahtumassa Hevossuon jäteasemalla perjantaina.  Olen hankkeeni puitteissa paikalla n. 15.00-20.00 kertomassa mitä Jätevirroista arvonnousua Satakuntaan -hankkeessa on tavoitteena saada aikaan. Tarjolla Hevossuolla  Marttojen toimesta  on makkaraa, pullaa ja kahvia sekä jazz-musiikkia. Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto EAKR-rahoituksena sekä Eurajoki ja Rauman kaupunki.