Siirry pääsisältöön

ReTuna on maailman ainoa vain kierrätettyjen tavaroiden ostoskeskus-vierailumme




Vierailimme Eskilstunassa 13.12. 2018 tutustumassa ostoskeskukseen, jonka bisnes perustuu täysin kierrätystavaroihin. Voisi helposti ajatella, että jokin megakokoinen kirpparijuttu, mutta ei -kyseessä on paljon fiksumpi konsepti, jolla on myös hyvä ansaintalogiikka. ReTuna on toiminut nyt 3 vuotta ja saavuttanut jo +/- tuloksen. Nyt liikevaihto on 1,2 Meuroa ja käsittää 11 eri teemaan kuuluvaa liikettä, hyvän ravintolan sekä konferenssikeskuksen. Lisäksi ostarin yhteydessä on laaja tavaran vastaanotto- ja lajittelukeskus.
Rakennus oli alun perin teollisuushalli, johon rakennettiin uusi yläkerros. Tilat ovat hyvin siistit ja yläkerta siis ihan uusi.  Kauppakeskusta suunniteltiin 1,5 vuotta. Sen omistaa ESEM, joka on kuntien omistama jäteyhtiö.  Rakentaminen maksoi 40 Mkruunua. Kunnalta saatiin 5 Mkruunua tukea aluksi toiminnan  käynnistämiseen.
Markkinointikanavina: Some, kuuluisat blogistit, Word Economic Forum. Ulkolaisia TV-yhtiöitä on käynyt paljon jutun teossa.
Tärkeitä houkuttimia ovat hyvä ravintola ja konferenssikeskus sekä siisteys ja erilaiset  ideaesillepanot.  

Ohessa kuvakooste ReTunasta (jos kuva ei näy selainteknisistä syistä, niin linkki alla toimii).

ReTuna visit 2018




Faktalukuja:
700 asiakasta/pv
55 h viikossa auki
120 työpaikkaa
5000 asiakasta /v (tuo tavaraa myyntiin) lajitteluasemalle
140 000 asukasta lähiympäristössä, mutta vasta löytämässä paikan
1,2 Meuroa liikevaihto 2018



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Waste to Energy Plant- Filborna KVV1 /Öresundkraft-vierailumme massapolttolaitoksella Ruotsissa

Perjantaina 14.12.2018 vierailimme Helsingborgin modernissa  jätteenpolttolaitoksessa.  Filborna  KVV1 /Öresundkraft on yksi 34 jätteenpolttilaitoksesta Ruotsissa. Tuottaa kaukolämpöä ⅔ (450 GWh/vuosi) ja sähköä ⅓  (125 GWh/v). Ottaa vastaa sekä yhdyskuntajätettä, NCR:ltä että teollisuusjätettä suhteessa 40% /60%. Viikossa tulee noin 50 kuormaa jätettä.  200 000 t lajiteltua jätettä vuodessa kapasiteetti. Polttoainetta tulee 22,5t/h , kuonaa 30 000t/v ja lentotuhkia 7500 t/v sekä nestemäistä kaasukondensaattia 60 000 m3/v. Britanniasta tulee merkittävä määrä jätettä, koska siellä ei ole kaukolämpöverkkoja. Rahaa tulee porttimaksuista (n. 450kruunua/t) sekä sähkön, että kaukolämmön myynnistä.     Laitoshankkeen tausta Maantäyttö kiellettiin Ruotsissa 2002. Paikallinen jäte kuljetettiin muihin laitoksiin. Silloinen alueen lämpölaitos oli 30 vuotta vanha. Haluttiin turvata Helsinborgin lämmön ja sähkön tuotanto tulevaisuudessa. Uusi laitos lisäisi joustavuutta käyttää va

Kuinka tehdä elmukelmun korvaavia kestokäyttöisiä vahakangaskääreitä ja -pusseja elintarvikkeita suojaamaan

Innostuin testaamaan kuinka tehdä elmukelmun korvaavia uudelleen käytettäviä kangaskääreitä. Ja oli helppoa ja kivaa näitä tehdä! Näin idean TV:ssä.  Siitä sitten googlettamaan ja ohjeet löytyivät helposti, jopa videoklippiä kuinka näitä valmistetaan. Mehiläisvahalla päällystetään kangaspaloja, joita voi kääriä elintarvikkeiden ympärille jääkaappisäilytyksessä, kuljetuksessa ym. elmukelmun tapaan. Näitä kääreitä voi huuhdella käytön jälkeen. Ne ovat myös antibakteriaalisia eli suojelevat hyvin elintarvikkeita. Ja ei tarvitse tapella sen jokapaikkaan tarttuvan elmukelmun kanssa:). Ohjeet tässä, tämä YLEn sivulta, löytyy myös hyvä video (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/26/vaihda-kertakayttomuovi-kestavaan-mehilaisvahaliinaan) Laita voipaperi kuumuutta kestävälle pinnalle, esimerkiksi puiselle leikkuulaudalle. Levitä kangas voipaperin päälle. Silitä kangas, niin että siitä tulee sileä ja hieno. Raasta mehiläisvaha pieniksi paloiksi ja sijoita palat tasaisin väl