Siirry pääsisältöön

TUORE TUTKIMUS: PK-YRITYKSET TARVITSET TUKEA KIERTOTALOUTEEN, ISOILLE SE ON JO OSA ARKEA



Jopa kolme viidestä Varsinais-Suomen ja Satakunnan teollisuusyrityksestä kertoo, että kiertotalous on osa heidän liiketoimintaansa. Kiertotalous on osa erityisesti suurten yritysten toimintaa: peräti 89 % yli 10 miljoonan liikevaihdon yrityksistä toteuttaa oman arvionsa mukaan kiertotaloutta. Suurimmat yritykset myös käyttävät muiden sivuvirtoja ja myyvät omia sivuvirtojaan selvästi pienempiä yrityksiä enemmän.
Haastattelututkimuksen 200 Varsinais-Suomen ja Satakunnan teollisuusyritykselle toteutti helmikuun 2019 aikana Taloustutkimus. Haastattelututkimuksen tilaaja oli Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Kiertotalous ja materiaalitehokkuus maakunnassa -hanke.
Tutkimuksessa kysyttiin lisäksi muun muassa kiertotaloudesta osana yrityksen imagoa sekä oman yrityksen ja oman toimialan tulevaisuuden kasvua. Lisäksi tutkimus kartoitti yritysten tarvitsemaa tukea kiertotalouden käynnistämiseksi tai lisäämiseksi.
- Suuret yritykset ovat tutkimuksen mukaan erittäin aktiivisia kiertotaloudessa. Niiden tarpeet kiertotalouteen ovat selvästi erilaiset kuin pk-yritysten. Tutkimuksen tuloksista voi päätellä, että isoille yrityksille kiertotalous on jo osa arkea, sanoo erityisasiantuntija Olli Hakala Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Moni kokee hyödyn yritysimagolle
Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi: tuotteet suunnitellaan niin, että jätteen synty minimoidaan ja kaikki materiaalit pystytään käyttämään uudelleen – tuotetta huoltamalla, uudistamalla sekä lopulta purkamalla osiin ja osat uudelleen hyödyntämällä. Kiertotaloudessa tärkeää on materiaalien kierto: yhden yrityksen jäte on toisen raaka-aine. Arvoa ei luoda neitseellisiä raaka-aineita käyttämällä vaan tuotteiden elinikää pidentämällä sekä siirtymällä omistamisesta käyttömaksuihin.
Neljä viidestä yrityksestä kokee, että kiertotalous osana liiketoimintaa toisi imagohyötyjä. Samaan aikaan imagohyödyn ei kuitenkaan nähdä muuttuvan kassavirraksi, sillä toimialan tai oman yrityksen liiketoiminnan kasvuun kiertotalouden myötä uskoo vain kolmannes vastaajista.
- Kiertotalous nähdään selvästi toimintana, joka nostaa yrityksen imagoa. Hieman ristiriitaisesti sen ei uskota vaikuttavan kassavirtaan, mutta tässäkin on selkeä jako isoihin ja pieniin toimijoihin - suurista yrityksistä lähes kolme neljäsosaa uskoo kiertotalouden voivan tuoda liiketoiminnan kasvua, Hakala toteaa.

Sivuvirtoja myydään ahkerasti
Yritysten on helpompaa myydä omia sivuvirtojaan ulospäin kuin hyödyntää muiden tuottamia itse. Jopa puolet yrityksistä myy omia jätteitä tai sivuvirtojaan, kun taas muiden toimijoiden jätteitä tai sivuvirtoja hyödyntää vain yksi viidestä. 
- Tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että muutamat toimijat erikoistuvat jätteiden ja sivuvirtojen hyödyntämiseen, sillä useampi myy näitä kuin ostaa. Kiertotalous vaatii osaamista, investointeja ja teknologiaa, joten toimintaan erikoistuneet yritykset ovat looginen lopputulos, Hakala arvioi.
Muun muassa ajan ja resurssien puute ovat esteitä omien jätteiden tai sivuvirtojen myynnille. Sen sijaan muiden toimijoiden jätteitä ja sivuvirtoja ei hyödynnetä esimerkiksi saatavuuden tai laadun vuoksi. Toisaalta niiden hyödyntäminen saattaa myös vaatia alkuinvestointeja.
Yritykset ovat jatkossakin valmiimpia myymään omia jätteitään ja sivuvirtojaan kuin hyödyntämään muiden toimijoiden tuottamia. Jopa puolet yrityksistä kertoo tarvitsevansa tietoa jätteiden ja sivuvirtojen vastaanottajista tai ostajista, kun samalla vain 38 prosenttia haluaisi lisää tietoa niiden käyttömahdollisuuksista.

Verot ja verkostoituminen
Yritysten arvion mukaan heille tarpeellisinta tukea kiertotalousliiketoiminnan käynnistämiseksi tai lisäämiseksi olisi verohyödyistä (38 %), verkostoitumisesta muiden yritysten ja toimijoiden kanssa (36 %) sekä henkilökotaisesta neuvonnasta (31 %). Erityisesti yritykset, joille kiertotalous on jo osa liiketoimintaa, pitävät verkostoitumista tarpeellisena.
- Tutkimuksen tulokset kertovat, että suuri osa yrityksistä tuntee kiertotalouden mahdollisuudet, mutta varsinkin pienissä yrityksissä muutos vaatii panostuksia ja asiaan perehtymistä. On hyvä, että verohyötyjen ohella myös verkostoitumista pidetään tärkeänä. Usein yritykset painivat samanlaisten ongelmien kanssa ja kokemusten jakaminen on usein ensimmäinen askel uudenlaisen toiminnan aloittamiseen, Hakala sanoo.

Maakuntien erot
Tutkimukseen haastateltiin 130 yritystä Varsinais-Suomesta ja 70 Satakunnasta. Maakuntien väliset erot mahtuvat pääosin virhemarginaalin sisään ja muuten eroja selittää osaltaan se, että haastatellut satakuntalaisyritykset olivat keskimäärin varsinaissuomalaisia suurempia.
Satakunnan yritykset muun muassa ovat varsinassuomalaisia useammin sitä mieltä, että jätteen määrää on mahdollista vähentää tai toimittaa tehokkaammin hyödynnettäväksi (52 - 44 %) ja että kiertotalous voi tuoda yrityksen liiketoiminnalle kasvua (41 - 27 %). Satakunnassa toivotuin tuen muoto on verkostoituminen, Varsinais-Suomessa verohyödyt.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Kiertotalous ja materiaalitehokkuus maakunnassa -hankkeessa edistetään kiertotaloutta Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Hankkeessa kartoitetaan kiertotalouden nykytilaa ja edistetään kiertotalouden uusien toimintamallien käyttöönottoa. Hanke on Ympäristöministeriön rahoittama.

Linkit:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Waste to Energy Plant- Filborna KVV1 /Öresundkraft-vierailumme massapolttolaitoksella Ruotsissa

Perjantaina 14.12.2018 vierailimme Helsingborgin modernissa  jätteenpolttolaitoksessa.  Filborna  KVV1 /Öresundkraft on yksi 34 jätteenpolttilaitoksesta Ruotsissa. Tuottaa kaukolämpöä ⅔ (450 GWh/vuosi) ja sähköä ⅓  (125 GWh/v). Ottaa vastaa sekä yhdyskuntajätettä, NCR:ltä että teollisuusjätettä suhteessa 40% /60%. Viikossa tulee noin 50 kuormaa jätettä.  200 000 t lajiteltua jätettä vuodessa kapasiteetti. Polttoainetta tulee 22,5t/h , kuonaa 30 000t/v ja lentotuhkia 7500 t/v sekä nestemäistä kaasukondensaattia 60 000 m3/v. Britanniasta tulee merkittävä määrä jätettä, koska siellä ei ole kaukolämpöverkkoja. Rahaa tulee porttimaksuista (n. 450kruunua/t) sekä sähkön, että kaukolämmön myynnistä.     Laitoshankkeen tausta Maantäyttö kiellettiin Ruotsissa 2002. Paikallinen jäte kuljetettiin muihin laitoksiin. Silloinen alueen lämpölaitos oli 30 vuotta vanha. Haluttiin turvata Helsinborgin lämmön ja sähkön tuotanto tulevaisuudessa. Uusi laitos lisäisi joustavuutta käyttää va

Kuinka tehdä elmukelmun korvaavia kestokäyttöisiä vahakangaskääreitä ja -pusseja elintarvikkeita suojaamaan

Innostuin testaamaan kuinka tehdä elmukelmun korvaavia uudelleen käytettäviä kangaskääreitä. Ja oli helppoa ja kivaa näitä tehdä! Näin idean TV:ssä.  Siitä sitten googlettamaan ja ohjeet löytyivät helposti, jopa videoklippiä kuinka näitä valmistetaan. Mehiläisvahalla päällystetään kangaspaloja, joita voi kääriä elintarvikkeiden ympärille jääkaappisäilytyksessä, kuljetuksessa ym. elmukelmun tapaan. Näitä kääreitä voi huuhdella käytön jälkeen. Ne ovat myös antibakteriaalisia eli suojelevat hyvin elintarvikkeita. Ja ei tarvitse tapella sen jokapaikkaan tarttuvan elmukelmun kanssa:). Ohjeet tässä, tämä YLEn sivulta, löytyy myös hyvä video (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/26/vaihda-kertakayttomuovi-kestavaan-mehilaisvahaliinaan) Laita voipaperi kuumuutta kestävälle pinnalle, esimerkiksi puiselle leikkuulaudalle. Levitä kangas voipaperin päälle. Silitä kangas, niin että siitä tulee sileä ja hieno. Raasta mehiläisvaha pieniksi paloiksi ja sijoita palat tasaisin väl

ReTuna on maailman ainoa vain kierrätettyjen tavaroiden ostoskeskus-vierailumme

Vierailimme Eskilstunassa 13.12. 2018 tutustumassa ostoskeskukseen, jonka bisnes perustuu täysin kierrätystavaroihin. Voisi helposti ajatella, että jokin megakokoinen kirpparijuttu, mutta ei -kyseessä on paljon fiksumpi konsepti, jolla on myös hyvä ansaintalogiikka. ReTuna on toiminut nyt 3 vuotta ja saavuttanut jo +/- tuloksen. Nyt liikevaihto on 1,2 Meuroa ja käsittää 11 eri teemaan kuuluvaa liikettä, hyvän ravintolan sekä konferenssikeskuksen. Lisäksi ostarin yhteydessä on laaja tavaran vastaanotto- ja lajittelukeskus. Rakennus oli alun perin teollisuushalli, johon rakennettiin uusi yläkerros. Tilat ovat hyvin siistit ja yläkerta siis ihan uusi.   Kauppakeskusta suunniteltiin 1,5 vuotta. Sen omistaa ESEM, joka on kuntien omistama jäteyhtiö.   Rakentaminen maksoi 40 Mkruunua. Kunnalta saatiin 5 Mkruunua tukea aluksi toiminnan   käynnistämiseen. Markkinointikanavina: Some, kuuluisat blogistit, Word Economic Forum. Ulkolaisia TV-yhtiöitä on käynyt paljon jutun teossa. Tärkei